Op 23 september gaat de wettelijke verplichting ‘digitale toegankelijkheid overheid’ in. Dit betekent dat alle overheidsinstanties op al hun websites vanaf die datum de toegankelijkheidsnormen moeten toepassen.

Wat houdt de wet digitale toegankelijkheid voor overheden in?

Deze wettelijke verplichting bestaat uit twee delen:

  1. Het toepassen van de Europese toegankelijkheidsstandaard. De toegankelijkheidsnorm waaraan voldaan moet worden is de WCAG 2.1, niveau A en AA. Met het voldoen aan deze richtlijnen wordt de website toegankelijker voor mensen met een beperking.
  2. Het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring. Hierin legt de overheidsinstantie verantwoording af over de toegankelijkheid van haar websites.

Overheden moeten zeer snel actie ondernemen

Het Coronavirus houdt ook overheden natuurlijk flink bezig. Desondanks is de ingangsdatum van de wettelijke verplichting ‘digitale toegankelijkheid overheid’ niet verschoven. Overheden die hun digitale toegankelijkheid nog niet voor elkaar hebben dienen nu dus zeer snel stappen te ondernemen.

Dat er nog heel wat moet gebeuren bleek uit een onderzoek dat onlangs door nu.nl is gedaan; 75% van de gemeentewebsites voldeed nog niet aan de toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en -horenden.

Overigens geldt deze wettelijke verplichting niet alleen voor Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen), maar ook voor instellingen uit de (semi-)publieke sector zoals organisaties in de gezondheidszorg, het onderwijs en media.

Ondersteuning bij het digitaal toegankelijk maken van websites

Met de ruime ervaring op het gebied van digitale toegankelijkheid en digitale inclusie helpt SYSQA deze organisaties bij het zetten van de volgende stappen:

  • Toetsen websites op het voldoen aan de gestelde richtlijnen, volgens de WCAG 2.1, niveau A en AA.
  • Opstellen van toegankelijkheidsverklaringen.

Met het zetten van deze stappen bent u als overheidsinstantie klaar voor de wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid die op 23 september ingaat.

Neem contact op met Gerben de Wit voor ondersteuning bij het digitaal toegankelijk maken van je overheidswebsites
Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!

Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!