Toen Stefan van Straaten in onze Expertisegroep Scrum en Agile meer vertelde over zijn opdracht, was het overduidelijk hoeveel plezier hij in zijn werk heeft. Voor ons niet gek, want dat hebben we allemaal. Maar we mogen dat ook wel eens laten zien. Daarom delen we hier zijn verhaal met je.

Verhalen van collega’s inspireren en motiveren. Stefan van Straaten heeft zich begin dit jaar aangesloten bij de Expertisegroep Scrum en Agile (een Expertisegroep is een groep collega’s die zich richt op kennisborging en –deling van een onderdeel van ons vakgebied, red.) en vertelde ons hoe leuk het is om op een Agile manier te werken. In dit geval volgens Scrum. Om zijn verhaal met je te delen hebben we hem de vaak gestelde vraag gesteld; ‘Wat doe je nu precies (of eigenlijk)?’. Hier lees je het antwoord van Stefan.

Scrum master van vier teams

“De vraag is simpel, maar hier antwoord op geven is best lastig. Ik ben Scrummaster van 4 teams bij mijn opdrachtgever en de werkzaamheden die ik uitvoer zijn sterk afhankelijk van waar de teams tegenaanlopen. In de rol van Scrummaster is het mijn taak om eventuele impediments (obstakels, red.) voor de teams weg te halen. Dat kan van alles zijn en dat maakt het heel leuk. Op het moment ben ik bijvoorbeeld bij het ene team bezig om werktemplates aan te passen, bij het tweede team het werkproces voor een functionele mailbox aan het opstellen en implementeren, bij het derde team voer ik sollicitatiegesprekken met potentiële nieuwe teamleden en het vierde team is nog bezig met implementeren van Scrum.

Sfeer belangrijk in Scrum team

Daarnaast ben ik constant bezig om een veilige omgeving en ontspannen sfeer te creëren. Het is namelijk belangrijk dat een team kritisch op zichzelf is wanneer een sprint niet is gehaald. Dat iedereen eerlijk benoemd wat hij of zij denkt dat de oorzaak is. Het eerlijk en open communiceren lukt alleen wanneer de sfeer in de groep dit toelaat.

Het mooie is dat bij een goede sfeer ook meteen de humor en het plezier om de hoek komen kijken. Niks is mooier om een team te zien groeien, alle teamleden met plezier aan het werk te zien en met een lach weer weg te zien gaan uit de Daily Scrum.

Scrum master als bemiddelaar

Maar het plezier van de Scrummaster houdt hier in mijn ogen niet op. Je bent namelijk als Scrummaster ook vaak bemiddelaar. Je zorgt ervoor dat een discussie verder komt of de relatie tussen personen verbetert. Persoonlijk vind ik de rol van bemiddelaar een leuke rol. Ik vind het ook interessant om mensen vanuit een ander perspectief ergens naar te laten kijken. Zodat ze begrijpen waar de ander ‘vandaan komt’. Het vinden van een oplossing is natuurlijk makkelijker wanneer beide partijen elkaar begrijpen.

Ik vind dit ook een heel dankbaar onderdeel van mijn werk. Je helpt mensen namelijk om verder te komen en wanneer je dit goed doet, dan komt iedereen ook als eerst naar jou toe als er iets aan de hand is. Dit zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent en weet wat er speelt. Dit maakt je werk niet alleen leuker, maar ook makkelijker. Je ziet namelijk ver van tevoren aankomen wanneer iets of iemand gaat botsen en je kan hierdoor eerder bijsturen.

Dit was een lang antwoord op de ‘simpele’ vraag ‘wat doe je nou precies?’ Samengevat doe ik er alles aan om vier teams het beste uit zichzelf te laten halen, zodat ze mooie dingen kunnen neerzetten.”

Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken in je Scrumteam? Wil je dat zo'n enthousiasteling je organisatie komt versterken?
Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!

Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!